De Zijlen Woonlocatie Sintmaheerdt Gevestigd in Tolbert


Het verhaal van de organisatie

Hier wonen en werken cliënten met een verstandelijke of meervoudige beperking. De meeste van hen hebben intensieve 24-uurs ondersteuning en zorg nodig. Ze krijgen steun bij wonen, werk of dagbesteding en de invulling van hun vrije tijd. Waar nodig worden gedragsdeskundigen, medische dienst met gespecialiseerde artsen, fysiotherapie en logopedie ingeschakeld. Het uitgangspunt is dat cliënten zoveel mogelijk meedoen in de samenleving.

Nieuwbouw

Momenteel wonen en werken 170 cliënten op Sintmaheerdt, maar dat gaat veranderen. Sintmaheerdt wordt omgebouwd tot een geïntegreerde, groene woonwijk, waar naast – straks nog 120 – cliënten ook andere mensen wonen. De voorbereidingen zijn in volle gang. Het huidige Sintmaheerdt bestaat uit drie buurtschappen: De Terp, De Dobbe en De Wierde. De woningen staan rond een centraal plein. Elke buurt heeft een buurthuis waar cliënten graag komen voor recreatieve dagbesteding. Middenin Sintmaheerdt zijn het dienstencentrum, café, winkel, zwembad en het medisch centrum gehuisvest. Ook hier werken cliënten, net als op de kinderboerderij of in de wasserij. Daarnaast maken ze graag gebruik van veel voorzieningen in het dorp. Openbaar vervoer is op loopafstand bereikbaar.

Studio’s en appartementen

Cliënten wonen nu nog met acht tot elf personen in een huis. De woningen zijn echter verouderd en worden vervangen door nieuw te bouwen studio’s en appartementen, gecombineerd met een gezamenlijke woonkamer. Elke cliënt beschikt dan over een eigen sanitaire voorziening. Studio’s en appartementen betekenen meer privacy voor de cliënt.

Werk en dagbesteding

Samen met de cliënt wordt bij hem of haar passend werk- of dagbesteding gezocht. De mogelijkheden, zowel binnen als buiten Sintmaheerdt, zijn uiterst gevarieerd. Het uitgangspunt is zoveel mogelijk meedoen in de samenleving. In de nieuwbouwplannen is werk en dagbesteding dan ook vooral buiten Sintmaheerdt gepland. Dit is deels al gerealiseerd met de nieuwe dagbestedingslocatie Het Baken aan het Feithspark, op loopafstand van Sintmaheerdt.

Vrije tijd

Het Vrijetijdsteam organiseert recreatieve activiteiten binnen en buiten Sintmaheerdt. Cliënten kunnen bijvoorbeeld binnenlopen bij wekelijkse activiteiten, zoals disco en soos of zich inschrijven voor incidentele of jaarlijkse evenementen. Een aantal cliënten doet mee aan activiteiten van verenigingen in Tolbert of Leek.

Nachtzorg

’s Nachts bieden de nachtdienstmedewerkers de verzorging en begeleiding. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een zogeheten inluistersysteem, afgestemd op de zorgvraag van de cliënt.


De organisatie op de kaart

De locatie op de kaart is gebaseerd op postcode en kan enigszins afwijken van de daadwerkelijke locatie.


Recensies van bezoekers

Er zijn nog geen recensies van bezoekers voor deze organisatie