It Lytshús Gevestigd in Jubbega


Het verhaal van de organisatie

Dagbesteding

 
Wij ervaren dat veel mensen met een lichte/matige beperking het moeilijk hebben met de acceptatie hiervan. Ze hebben hoop op een normale baan net als iedereen. Helaas is dat niet zo gemakkelijk voor deze groep. Vaak komen zij terecht bij grote organisaties waar veel mensen met een zwaardere verstandelijke beperking werken. Zij kunnen zich hier niet identificeren met de ander en voelen zich een buitenstaander. Wij bieden speciaal voor deze groep een dagbesteding waarin zij zich prettig voelen op hun werkplek en zich optimaal kunnen ontwikkelen.
 
In deze groep bevinden zij zich tussen gelijkgestemden en voelen ze zich op hun gemak. Een uitdagende dagbesteding op een werkplek die rust, veiligheid en sfeer uitstraalt. It Lytshús kijkt echt naar wat de persoon kan en wil en past hier de dagbesteding op aan. Zo heeft iedere jongere of volwassene een volwaardige dag-invulling waarbij hij/zij trots is op zichzelf.
 
Veel mensen hebben het moeilijk met de acceptatie van hun beperking. Wij proberen ze daarom zoveel mogelijk uit zichzelf te laten halen. Maar, we vinden het ook heel belangrijk dat ze zichzelf en hun beperking accepteren. Niet alles is mogelijk en je eigenwaarde moet niet afhangen van wat je in je dagelijkse leven presteert. Wij zullen dus ook veel aandacht besteden aan een stuk acceptatie van de beperking. 
 
Dagbesteding bij It Lytshús betekent een grote keuze in werk
- Werkplaats: houtbewerking en verven.
- Creatief: werken met klei, steen, kralen, 3D kaarten etc. 
- Tuin: tuinieren en moestuin onderhouden.
- Dieren: verzorgen van dieren en schoonmaken van hokken.
- Keuken: boodschappen halen, taarten bakken, koken voor de lunch.
- Winkel: op locatie winkelervaring opdoen.
- Vrijwillgerswerk: op locatie vrijwilligerswerk doen.
 
Samenwerkingsverband met omliggende bedrijven en vrijwilligerswerk
Omdat het voor mensen met een lichte/matige beperking fijn is om echt deel uit te maken van de maatschappij, hebben wij afspraken met diverse omliggende bedrijven. Samen met onze cliënten voeren wij daar verschillende werkzaamheden uit. Ook hebben wij een samenwerkingsverband met een zorgcentrum in de buurt waar we vrijwilligerswerk verrichten samen met onze cliënten. Op basis van de behoefte van de cliënt zoeken wij in de directe omgeving naar mogelijkheden. Vervolgens gaan we samen een aantal uur per dag/week de dagbesteding uitoefenen bij die verschillende locaties.
 
Sociale contacten
Sociale contacten zijn bij It Lytshús heel belangrijk. Samen koffie drinken, samen een huiselijke broodmaaltijd nuttigen tijdens de lunch, samen een wandeling maken na de lunch en 's middags nogmaals gezellig een kopje koffie/thee of een glaasje fris drinken.
 
Doelgroep
Jongeren en volwassenen met:
- een licht verstandelijke beperking
- een vorm van autisme (bijv. PDDNOS, Asperger)
- gedragsproblemen/-stoornissen (bijv. ODD)
- ADHD
- een psychiatrische aandoening
- niet aangeboren hersenletsel
- een burn-out
- een lichamelijke beperking (indien praktisch mogelijk)

De organisatie op de kaart

De locatie op de kaart is gebaseerd op postcode en kan enigszins afwijken van de daadwerkelijke locatie.


Recensies van bezoekers

Er zijn nog geen recensies van bezoekers voor deze organisatie